Új társasjáték: Sasszem, Sólyomszem

Sasszem - új társasjáték

Társasjáték sasszeműeknek

Még mindig van a tarsolyomban egy új játék a február eleji nürnbergi játékkiállításról: ez pedig a Sasszem társasjáték.

Egy nagyon kedves, fiatal pedagógus találmánya, aki egyben játékfejlesztéssel is foglalkozik. A fiatalasszony férje révén olyan családba került, ahol a játékkészítés már hagyomány. A játékfejlesztést és forgalmazást az após kezdte sok évtizeddel ezelőtt, és most már a férj folytatja. Reményeim szerint ez a nagyszerű társas hamarosan itthon is kapható.

Mitől olyan jó a Sasszem?

Sasszem társasjáték képes kártyái
Sasszem társasjáték képes kártyái

A játék nagyon sokoldalú, nyolc féle módon játszható. Mondhatnánk azt is, hogy nyolc az egyben! Kisebb óvodás, kisiskolás gyerekcsoportnak, vagy egyéni játékosnak is nagyon izgalmas elfoglaltságot jelent.

A dobozban játéktáblák és különböző képeket ábrázoló színes kártyák találhatók. A játék jó megfigyelőképességet, memóriát és gyorsaságot igényel. A felsorolt képességeken kívül az előírások elfogadását, az együttjátszás szabályainak betartását is ösztönzi.

Némelyik játékmódhoz ugyanis egy játékmesterre is szükség van, aki lehet felnőtt, vagy akár idősebb gyerek. Ők hivatottak a játék közben felmerülő vitás helyzeteket megoldani.

Hogyan játszhatunk az új társassal?

A következő listában olvashatnak egy nagyon rövid ismertetőt a 8 féle játékmódról.

  1. Sasszem képillesztő játék (2-8 játékos részére): a kihúzott kártyalapon látható képet kell megtalálni a játéktáblán. Ha a képek egyeznek, a kártya a játékosé lesz. Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte össze. A nyertes megkapja a “Sasszem” címet is.
  2. Képtársítás – csoportos memória játék: hasonló a Sasszem játékhoz, de itt a játékmester szóbeli leírása alapján kell megkeresni a megfelelő kártyát. Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte össze.
  3. Képes Bingo (2-4 játékos részére): az azonos képeket kell megtalálni. Aki megtalálta a saját játék tábláján a képet, megkapja a kártyát és a tábláján levő képre helyezi azt. Az nyer, akinek először lesz egymás mellett 4 db kártyája a táblán vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan.
  4. Bingo társítás (2-4 játékos részére): hasonló a Képes Bingo-hoz csak itt szóbeli jellemzés alapján kell az azonos képeket megtalálni. Az nyer, akinek először lesz egymás mellett 4 db kártyája a saját játék tábláján vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan.
  5. Bingo szem: azonos a Képes Bingo-val, csak a nyerés módja más. Ebben a játékban az nyer, aki először gyűjt össze 21 db kártyát a táblájára. Itt nem számít, hogy a kártyák hogyan helyezkednek el.
  6. Sejtelmes kép (csoportos játék): szóbeli elmondás alapján kell felismerni képeket. A játékot a játékmester irányítja. Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte össze. A játékot a játékmesterrel egy játékos is játszhatja. Ez esetben célszerű időre játszani.
  7. Sólyomszem társasjáték (3-4 játékos részére): lényege, hogy emlékezetből kell megkeresni a kártyán látott kép párját a táblán. Azonban egy jó adag szerencsére is szükség lesz! A játékmester húz egy kártyát, amit 5 másodpercig nézhetnek a játékosok. Ezután kezdődhet a lázas keresés! Az nyer, aki a legtöbb kártyát gyűjtötte össze. Ő lesz a játék végén a Sólyomszem.
  8. Kép lottó (2-4 játékos részére): a kiosztott kártyákon levő képek közül hatot kell gyorsan megtalálni a táblákon. A jó megfigyelőképesség és gyorsaság biztos győzelmet jelent. Az nyer, akinek legelőször lesz a tábláján 6 kártya a megfelelő helyen.

Kétségtelen, a sasnak és sólyomnak is kitűnő szeme van, a túlélésükhöz nagy szükségük van rá. Amikor kollégáimmal a kiállításon kipróbáltuk ezt az új társasjátékot, nekem is gyorsan kellett reagálni, lesni a képeket és a táblát, figyelni az ellenfelet. Éles szem ide vagy oda, Anita jobb volt! Egyébként ő a motorja a Lurkó Glóbusz Játékáruház mosonmagyaróvári társasjáték klubjainak!

Mihály Katalin