bébi-láncfűző
Formaillesztő

Az 1-2 éves gyerek fejlődése

Az egy éves gyerekek már örökmozgók! Ekkorra már stabilan tudnak járni, sőt a lépcsőn is felmásznak. Élvezik a mesehallgatást, ekkor mondják ki az első szavakat. Már képesek egy másik gyerek mellett játszani, de még nem vele. Kíváncsiságuk végtelen, imádnak kísérletezgetni, ilyenkor nagy szükség van a szülői felügyeletre a biztonságuk védelmében.

Melyek az 1-2 éves gyerekek számára megfelelő játékok?

 • Ez a korosztály szereti az egyszerű képekkel illusztrált mesekönyveket, vagy a létező tárgyakat ábrázoló fotókat. Az 1-2 évesek szeretik hallgatni a gyermekdalokat, meséket.
 • Imádnak alkotni: jó szolgálatot tesz a kezükhöz illő méretű filctoll,, zsírkréta, a nagy méretű rajzlap.
 • Nagyon kedvelt szórakozása az 1-2 éves gyerekeknek a szerepjáték. Ehhez különösen alkalmas játékok közé tartozik a játék telefon, baba, babaágy, babakocsi, babaruha, báb, plüssfigurák, műanyag állatok, az igazihoz hasonló műanyag és fa játékjárművek.
 • Az 1-2 éves korosztály órákig képes építeni. Ha van kéznél műanyag vagy fa építőkocka, sokáig elszórakoznak az alkotással. Az építőkocka mérete már lehet kisebb, mint amit a bébik használnak.
 • Ezek a kicsik már örömmel játszanak olyant, amiben szükség van az izmaikra. Sok örömet okoz számukra a labda, akár kicsi, akár nagy a labda mérete.
 • A pötyi játék vagy tüskejáték a finommozgásukat fejleszti. Hasonló célt szolgál minden játék, aminek a részeit lehet mozgatni, tárcsázni, fűzni, ki- és bekapcsolni, gombolni.
bébi-láncfűző
Bébi láncfűző

A 2-3 éves gyerek fejlődése

Nicsak, ki beszél még? A 2-3 éves gyerekek beszéde, nyelvismerete már szélsebesen fejlődik. Kialakult bennük némi veszélyérzet is. Ettől függetlenül rengeteg „kísérletet” végeznek: leugranak egy magasabb helyről, vagy felmásznak oda, a karjukon függeszkednek, gurulnak, ugrándoznak. A 2-3 éves kisgyerek már jól kontrollálja a kezét és ujjait, szeretnek foglalatoskodni apró tárgyakkal, játékokkal.

Melyek a 2-3 éves gyerekek számára megfelelő játékok?

 • Ezek a gyerekek szeretik a problémamegoldó játékokat, mint például egy puzzle, de a kirakó legfeljebb 4-12 részből álljon.
 • Kedvelik az összepattintható építőjátékokat, és mindent, amit csoportosítani lehet, méret, forma, szín vagy szag alapján. Érdekesek számukra az akasztóval, gombbal, csattal, kapoccsal rendelkező játékok, tárgyak.
 • A szerepjáték és építőjáték továbbra is fontos kelléke a játszásnak. A kisebb méretű, de testes játék a szállítójárművek (pl. dömper, teherautó) sok örömet okoznak. A kislányok szívesen játszanak a méretüknek megfelelő „igazi” játékkonyhában, különösen, ha megtalálható benne a játék edény, étkészlet, élelmiszer. Szintén a lányok kedvence az öltöztethető baba, a babához tartozó különböző kiegészítők.
 • Fiúk és lányok önfeledten játszanak a homokozóban, pancsolnak akár a kádban, akár a homok-vízasztalban.
 • Az alkotás öröme számukra is fontos, jól jön a nagy méretű filctoll, színesceruza, ujjfesték, nagy alakú papírlap, kartonlap, gyermekolló, kréta, aszfaltkréta. Ritmusérzékük kifejezéséhez szívesen használnak ritmushangszert.
 • A 2-3 éves gyerekek már olyan mesekönyvet szeretnek, amiben több a részlet. Ők is szívesen hallgatnak dalokat, meséket.
 • A mozgás az ő életükből sem maradhat ki. Szeretik a nagy és kicsi labdát, amit lehet rúgni, dobni, elkapni. Imádják a ráülős kisjárműveket, de 3 év alatt a tricikli használattal vigyázni kell.
 • Boldogan kúsznak valamilyen textil vagy műanyag alagútban, fel- és lemásznak szivacsból készült akadályokon. Hogy nagyobb legyen a hangzavar, önfeledten használják a kalapálós játékokat.