Sokan csodálkozva kérdezhetnék, hogy van-e egy csecsemőnek logikája, és az hogyan fejleszthető. Ha az anyuka vagy apuka sokszor játszik a bébivel, a baba elkezd logikai kapcsolatot keresni akció és reakció között. Ha a bébi valami olyat tesz, amit anyu vagy apu szeret – például a bébi mosolyog – akkor a szülő mozgassa meg ujjait vagy kezeit a csecsemő arca előtt. Vagy ha a baba megragadja a saját lábát, az anyuka csiklandozza meg a bébi pocakját. Ezekből a tapasztalatokból a csecsemő hamarosan meg fogja tanulni, hogy ha ő csinál valamit, akkor erre válaszként a mamája, papája is csinál valamit. Ezek az első lépések a logikus következtetések felé. Azonban a szülőknek ismerniük kell, hogy a baba egyes fejlődési korszakaira mi a jellemző.

A 0-6 hónapos korú kisbabák fejlődése

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem… kinek az arca ez? A csecsemők általában szeretik figyelni az emberek arcát – a szemükkel követni a körülöttük lévők mozgását. A bébikre jellemző, hogy kedvelik az arcokat és az élénk színeket. Örülnek, ha elérnek valamit. A csecsemőket nagyon szórakoztatja, hogy mi mindenre képesek a kezeikkel, lábaikkal, hogy fel tudják emelni a fejüket és a hangok irányába fordítják a buksijukat, hogy szájukba vehetnek dolgokat.

Melyek a 0-6 hónapos korú csecsemők számára megfelelő játékok?

  • Olyan játékok, amiket el tudnak érni, kézben tartani, lehet rágni, rágcsálni, rázni, nyomogatni, hangot kicsikarni a játékból.
  • A csecsemők számára megfelelő játék a puha baba, textilből készült labda, műanyag- vagy karton képeskönyv .
  • A bébiket jól szórakoztatja, ha mondókát olvasnak fel nekik, vagy versikét, dalokat tartalmazó felvételeket hallgathatnak.
  • A csecsemőknek remek elfoglaltságot jelent, ha a kiságy belsejére arcot ábrázoló képet függesztenek, amiket sokáig tudnak nézegetni, illetve törhetetlen tükröt, amiben saját arcukat látják.

A 7-12 hónapos korú kisbabák fejlődése

Mit tudnak az egészséges 7-12 hónapos gyerekek? Az idősebb bébik már intenzíven mozognak, jellemző rájuk, hogy gurulnak, felülnek, másznak, kapaszkodva felhúzzák testüket, állnak.

A 7-12 hónapos gyerekek már megértik a saját nevüket, néhány általános szót is felismernek, be tudják azonosítani saját testrészeiket, képesek megtalálni elrejtett dolgokat, dobozokba ki- és berakni kisebb tárgyakat, játékokat.

Melyek a 7-12 hónapos csecsemők számára megfelelő játékok?

  • Olyan játékok, amikkel már szerepjátékot lehet játszani. Például kicsi baba, puha báb, műanyag vagy fa játékautók, amiknek kereke is van.
  • Nagyon kedvelik a vizes játékokat, amikkel fürdés közben lehet szórakozni.
  • Szeretik azokat a játékokat, amelyeket lehet rakosgatni. Amikbe valamit bele lehet tenni, például dobozok, kis vödrök, tégelyek, illetve amiket ki lehet venni valahonnan, például nagy gyöngyök, pici méretű játékok, egymásba rakható dobozok.
  • Ez a korosztály szereti az építőjátékot, akár a puha műanyagból készült építőkockákat, vagy a fából készült színes építőjátékot.
  • A 7-12 hónapos bébik előszeretettel használják a nagy izmaikat: imádják a nagy méretű labdát, a húzó-toló játékokat, a puha játékot, amin át tudnak mászni vagy gördülni.