|

Színes összeadás

színes számolókorongok képe

Ezt add össze!

A tanévkezdéskor nem árt feleleveníteni a fontosabb tudnivalókat. Most egy kinyomtatható feladatlappal segítünk átismételni az összeadást 10-ig. A feladatlap innen letölthető.

A feladathoz szükséges kellékek

A letöltött és kinyomtatott lapok, minél több színes korong, pálcika vagy apró építőkocka 3 féle színben (például piros, kék és sárga). A lap baloldalán szerepelnek az egész számok, a jobboldalon pedig a részek. Az egész számokat számjegyek is mutatják.

A feladat végrehajtása

Válasszunk ki egy számot a baloldalról, például az 5-öst. Kérjük meg a gyereket, hogy a számot tartalmazó mezőbe tegyen annyi korongot, pálcikát vagy építőkockát, amennyit a szám mutat. Mindegyik azonos színű legyen (például piros). A következő lépésként a szülő tegyen a jobboldalon levő valamelyik mezőbe ötnél kevesebb korongot, ezek is legyenek egyformák (páldául kék). Ezután a gyerek tegyen annyi korongot az üresen álló mezőbe, hogy a végösszeg 5 legyen. Ezek is mind azonos színűek legyenek (például sárga). Ugyanezeket a lépéseket csináljuk végig az összes számmal.

A játék variációi

A gyerek találja ki, hogy egy kiválasztott egész szám milyen kisebb számokból adódhat össze. Például ha a 6-ot választjuk: 0+6, 1+5, 2+4, 3+3 és ezek fordítottja.
Másik variációnál az üres (számokat nem tartalmazó) lapokat használjuk, ezekből nyomtassunk többet. A feladat hasonló a fenti leíráshoz, csak itt színes köröket rajzolunk, vagy rajzoltatunk a gyerekkel. Ezzel egy kis finommotorika fejlesztést is becsempésztünk a feladatba! A szám nélküli lapokat akkor is használhatja, ha az összeadást 20-ig szeretnék gyakorolni.

A játékba bevonhatjuk az idősebb testvért is. Jó játékot, jó számolást, jó rajzolást kívánunk. Jutalomként adjunk egy szép almát az okos kis lurkónak!