Nyugi-doboz

Bevezetés

Elkezdődött a tanév, vége az óvodai szünetnek is. Ilyenkor sok stressz éri a gyerekeket és szüleiket is, gyakran keletkeznek érzelmi kitörések. Mit tehet anyu, apu ha a végéhez közeledik a hiszti? Vagy valami miatt nagyon mérges a gyerek? Esetleg éppen szomorú? Netalán szavakkal nem sikerült megnyugtatni őt? Vegyük elő a nyugi-dobozt, abban biztosan talál valami kedvére valót felzaklatott gyermekünk!

Mit rejt a nyugi-doboz?

A dobozban apróbb játékok, tárgyak vannak. Közös jellemzőjük, hogy az érzelmek kezelésének pozitív és elfogadható módját képviselik. Ezek a játékok azt sugallják, hogy jó rájuk nézni, kellemes az érintésük, jó az illatuk, megnyugtató a hangjuk.
Fogjon egy szépen mutató, nagy dobozt, vagy műanyag játéktárolót. tegyen bele babzsákot, puha plüssfigurát, kicsi masszázslabdát, tüskés karikát, gyurmát, Rubik kockát, színes ceruzát, zsírkrétát, színezőfüzetet, képeskönyvet, gyermekdalokat tartalmazó CD-t.
A gyerek aktuális hangulatától függően ő döntheti el, hogy melyik játékot választja, mesét akar-e hallgatni, vagy talán zenét. A nyugi dobozt hagyjuk meg kizárólag a felkavart érzelmi állapotok utáni játszásra, legyen ez a különlegessége.

Végül egy ötlet, egy saját készítésű játék a nyugi-dobozba. Kellékek: átlátszó, üres, műanyagpalack, pár evőkanálnyi zsírkréta vagy színesceruza hegyezéséből maradt színes forgács, ragasztó a palack lezárásához. Tegyék a palackba a forgácsot és töltsék színültig vízzel. Alaposan zárják, ragasszák be, nehogy a víz kifollyon belőle. Főleg a kicsi gyerekek hosszú ideig, elmélyülve tudják nézegetni, ahogy a színes forgácsdarabok úsznak a vízben.

Ha a gyerek megnyugtatásához valamilyen mozgás szükséges, klikkeljen ide további ötletek pedig itt olvashatók.