Őszi kreatívkodás

Őszi játékok otthonra

Az ősz remek alkalom a beszélgetésekre. Nem csak azért, mert az időjárás miatt sokszor a lakásban kell maradni. Mint minden évszak, az ősz is a változások kora. Megváltozik a hőmérséklet, az ember öltözködése is átalakul, előkerülnek a melegebb ruhák és cipők. A természet színei új árnyalatokat mutatnak, a növények élete is új szakaszba lép.
Minderről beszélgethetünk a gyerekkel óvodába vagy iskolába menet. Emlékeztethetjük, hogy milyenek voltak a fák egy hónappal korábban. A változás, a természet életciklusának szakaszai maradandóbb élményt nyújtanak ha az új információt játék közben tanulja meg a gyerek. Összegyűjtöttünk pár közös játékot, amibe több gyerek is bevonható.

Falevél kép

sárguló falevélKellékek: falevél, 2 ív papír, festék, sodrófa.
Gyűjtsenek szép formájú, különböző méretű faleveleket. Fessék be a levelek egyik oldalát, majd a festékes oldallal lefelé tegyék egy papírra. Helyezzenek rá egy másik papírlapot, fogjanak egy sodrófát és görgessék végig a felső lapon. Az alsó lapon előtűnik majd a szép levélkép.
Próbálkozzanak a természetes színek mellett szokatlan, élénk színekkel is!

Tojástartó pecsét

karton tojástartóKellékek: üres karton tojástartó, olló, papír, filctoll, tempera.
Fogjanak egy 10 darabos papír tojástartót és vágják el 5 részre. Így mindegyik rész 2-2 tojástartóból áll. A papírra rajzoltasson a gyerekkel egy nagy üres fatörzset barna ágakkal. Öntsenek a festéktálkába temperát. Mártsák bele a tojástartót a festékbe és nyomják rá a rajzolt ágakhoz, mintha falevelek lennének.

Érzékek kosara

A különböző érzékszervek stimulálására könnyen összeállíthatja az érzékek kosarát. Mit tegyen bele? Őszi művirág leveleket, raffia szálakat, vastag kötőfonal szálakat, alma-formájú szivacsot, kicsi mérőpoharakat, 6 db barna pom-pom-t, mini dísztököket, kicsi műanyag tégelyeket mindegyikben valamilyen illatosított vatta (fahéj, szegfűszeg, citrom, szerencsendió, vanília, stb).
Mire jó? Az észlelés fejlesztésén kívül lehet vele számolni, beszélni a különböző alakzatokról, a színekről, illatokról, a szivaccsal pecsételhetünk mintákat. A kisebb gyerek készíthet ajándékot a nagyobbnak!

Gyurma-memó

Vegyék elő a gyurmát és nyujtsák ki ujjnyi vastagra. Gyűjtsenek különböző növényeket (toboz, kukorica, mini tök, különböző művirágfejek) és ezután nyomják bele a tárgyakat a gyurmába. A növényeket tegyék félre. Most jön az izgalom! Ki kell találni, hogy az egyes nyomok milyen növénytől származnak.

Süni

Kellékeke: agyag, napraforgó magok. Agyagból formázzanak ki egy nagyobb gömböt, egyik végét nyujtsák meg, ez lesz a süni orra. Fogja meg a fekete napraforgó magokat és a szélesebb végükkel nyomják bele a gyurmába. Ezek adják a süni tüskéit. Beszélgessenek a sündisznóról, hol él, mit eszik, miért hasznos.

Pötyi játék utánzat

irodai papírlyukasztó képeKellékek: színes papírlapok, papírlyukasztó, ragasztó, rajzsablon, ceruza. Színes papírokból lyukasztógéppel csináljanak sok papírkorongot. Vegyék elő a rajzsablonokat és rajzoljanak valamit. Az alakzat területét azután színes pöttyökből ragasztással fedjék be. Szép dekorációt is készíthetnek a gyerekszoba falára!

Őszi falidísz

zsírkréta reszelékből készült fali dekorációKellékek: őszi színes zsírkréta, reszelő, 2 ív zsírpapír, 1 ív normál papír, erős cérna, tű, faág, törölköző, vasaló.
Tegyenek az asztalra egy törölközőt és arra egy zsírpapírt. Reszelni a papírra zsírkrétákat, oszlassák el a reszeléket. Tegyék rá a 2. zsírpapírt, arra pedig a normál papírt. Most jön a trükk! Meleg vasalóval vasalják át az egészet. Óvatosan távolítsák el a felső rétegeket. A legalsó – most már színes mintás – zsírpapírból vágjanak korongokat. A cérnából vágjanak különböző hosszú szálakat és a tűvel fűzzék át, erősítsék a korongokra. A korongok cérnáit rögzítsék a faágra, azt pedig a falra vagy bárhova. Egyedi fali dekoráció!