|

Dobj és színezz!

Színezős kockajáték

dobókocka játékhozKülönböző korú és tetszőleges számú gyerek számára alkalmas ez az innen letölthető játék. Kellékek: minden játékosnak egy kinyomtatott színezőlap, a teljes csapatnak pedig 1-2 doboz színesceruza, 1 dobókocka. A színezőlapon a virágszirmokat 1-6-ig beszámoztuk. A lapon 8 darab virágfej látható.

Hogyan játsszunk?

Kicsi gyerekeknél a következő a játék menete. Először egyezzenek meg, hogy milyen sorrendben következnek a játékosok (óramutató járáshoz képest) és ki kezdi. Az első dobó miután dobott a kockával, az első virágon ugyanannyi virágszirmot színezzen ki, amennyit a kocka mutat. Minden dobás után új virágfejet kell színezni. A virágfejek színezéséhez használjanak más-más színű ceruzát. Az nyer, akinek 1 és 6 közötti sorozatban a legtöbb virágfeje színes. Tehát, akinek van olyan virágfeje, amiben 1, 2, 3, 4, 5, és 6 szirom is színes, az az első. A sorrend a kialakult színes virágszirmoktól függ.

A nagyobbak számára, akik már 6-ig tudnak összeadni, nehezíthetjük a feladatot. Az első játékos dob egyet, és kiszínez az első virágban annyi szirmot, amennyit dobott. Amikor legközelebb rá kerül a sor, akkor nem új virágfejet színez ki, hanem a megkezdett virágfejben a még fehér sziromból a dobásnak megfelelő számút. Természetesen csak akkor, ha van elég üres szirom. Csak akkor kezdhet új virágfejet ha a dobott szám nagyobb, mint amennyi üres szirom van a megkezdett virágban. Például, Pistike elsőre ötöt dob, kiszínez 5 virágszirmot. Másodszorra egyet dob, tehát az első virágfejben pont 1 üres szirom van, így azt kiszínezi. Ha kettőt dobott volna, akkor új virágfejet kellett volna kezdenie. Az nyer, akinek a legtöbb teljesen kiszínezett virágfeje van.

Az értékelésnél figyelembe vehetjük, hogy a színezésnél mennyire tartotta be a gyerek a virágfej kontúrjait. Beszélhetünk a szivárvány színeiről is, és a virágszirmokat színeztethetjük annak sorrendjében is, azaz: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya.

Jó szórakozást kívánunk!