Pokémon GO helyett fotózzunk

pokemon-go-helyett

Pokémon GO helyett séta az iskolába

Hogy állnak az iskolakezdésre hangolódással? Nem az iskolaszerek beszerzésére gondolok, hanem a leendő elsős gyermek szellemi-lelki erősítésére. A múltkor szó volt a figyelemről, a gyorsabban pörgő eseményekről, a rendezett környezetről, függetlenségről, önállóságról, és a lelki felkészítésről. Ez utóbbinál segít ha elvisszük a gyereket az iskola környékére, megismertetjük a majdani napi útvonallal. Nos ezt az ismerkedést összeköthetjük egy kis agytornával.

Ez a játék ugyan nem Pokémon GO, de jó edzés sétához és gondolkodáshoz, valamint a memória csiszolásához. Ezúttal saját fotókat gyűjtünk.

Ma már minden családban van legalább egy okostelefon, és számítógép, amiket most játékeszközként használhatunk a felkészítés során. Próbáljuk meg felkelteni a gyerek érdeklődését a következő módon.

Iskolai útvonal
Iskolai útvonal

Fogjuk kézen kis csemeténket és induljunk el a suli felé. A kirándulás előtt mondjuk meg a gyereknek, hogy ha megtetszik neki valamilyen épület, fa, bokor, kirakat, felirat az úton, arról egy fotót fogunk készíteni. Remélhetően sok szép fényképpel térünk haza. A szülő is kapja lencsevégre a közlekedési táblákat, fontosabb útkereszteződéseket. Ne felejtsük el az akkut feltölteni!

Otthon töltsük át a számítógépre a telefonnal készített képeket és kezdődhet a szellemi edzés. Nézzük át közösen a fotókat, beszélgessünk arról, hogy melyik hely miért tetszett, miről emlékezetes csemeténknek.

Ezután a gyerekkel rakassuk sorba a fotókat, ahogy az úton következtek egymás után. Amelyiknél bizonytalan a kölök, azt a helyet jegyezzük fel és egy másik alkalommal ellenőrizzük a helyes sorrendet. A sorba illő közlekedési táblák jelentését magyarázzuk el, ha ugyanaz a tábla többször is felmerül, akkor mi kérdezzük meg a gyerkőcünket a tábláról.

Szerencsés esetben többféle úton is eljuthatunk az iskolába. A fényképkészítős sétát ismételjük meg másik útvonalon. A fotókat ha összekeverjük, jó kis gondolkodtató program az egy úthoz tartozó képek kiválasztása. Elképzelhető, hogy a közlekedési táblák ezen az útvonalon is ismétlődnek, ami jó alkalmat teremt az ismétlésre, a korábbi tudás megerősítésére.

Tokióban élő gyerekeknél lehet, hogy az iskolai felderítő séta nem működne, mert ott főleg metróval járnak, alig gyalogolnak. Nálunk csak a pesti gyerekeknél állhat fenn ez a veszély, mármint a földalatti utazás.

Egy szép, virágos városban, mint például Mosonmagyaróváron, sok gyönyörű fotó gyűjthető az útról, és nem is kell hozzá semmilyen mobilos alkalmazást letölteni. Mintha Pokémonokat szednénk csokorba, csak a figurákat egy-egy fotó helyettesíti. Szatosi úr talán megbocsát nekünk.

Lejegyezte: Mihály Katalin