Fessünk együtt képet!

festes-agymukodest-serkento-hatasa

Fessünk együtt képet!

Pár napja olvastam, hogy betiltottak néhány kínai ujjfestéket, mert a vizsgált festék mintákban levő baktériumok száma meghaladta a határértéket. Ezért érdemes megbízható márkájú festéket vásárolni, például a Carioca vízfesték vagy a Jolly festékek minőségét szigorúan ellenőrzi a gyártó.

A hír kapcsán az is eszembe jutott, hogy milyen jó szórakozás ha a gyerekkel együtt festünk. No nem a szoba falára gondolok, hanem képre, kreatív alkotásra. Tulajdonképpen mit is jelent a gyerek számára a festés? A következő 6 pontban összefoglaltam a választ.

A festés a kreativitás bölcsője

festes-kreativitast-serkento-hatasa
Amikor egy gyerek fest, megtanul nyitottan gondolkodni, egy adott helyzetet kreatívan szemlélni. A festés révén mélyebben kifejezheti érzéseit, gondolatait. Ha a festést szakembertől tanulja, a foglalkozások során elsajátított képességeket máshol is kamatoztathatja. Kifejlődik benne a kritikus gondolkodás, hiszen önálló döntéseket kell hoznia, hogy mi az, ami működik és mi nem.

A festés móka és még több móka

Irtó jó szórakozás a festővászonra vagy papírra festék foltokat kenni. Pláne ha a pacák valamire emlékeztetnek is. A gyerekek nagyon örülnek, ha a kép szemlélője találgatja a festés témáját, és nagy élvezet számukra a felnőttek reakcióját megfigyelni.

A festés növeli az önbecsülést

A festés tanulása során a gyermek olyan képességre tesz szert, amire büszke lehet. Nő az önbizalma, mert tudja, hogy képes egy adott cél megvalósítására. Mások reakciói is hozzájárul az önbecsülés erősödéséhez. A közös festés – akár a családtagokkal akár a barátokkal – alatti kommunikáció, eszmecsere növeli a társas kapcsolatok erejét.

A festés stresszoldó hatású

festes-stressz-oldo-hatasa
A festés időnként menekülést nyújt a stressz elől. Az ecsetvonásokkal a gyerekek kiadhatják a bennük levő feszültséget. Az elkészült alkotás feletti öröm pedig pozitív érzésekre cseréli a stressz okozta negatív emóciókat.

Bizonyos esetekben akár terápiaként is alkalmas a festés, mert az alkotás olyan érzéseket jeleníthet meg a vásznon vagy papíron, amelyeket szavakkal nehezebb kifejezni.

A festés fejleszti az agyműködést

A festéhez hasonló kreatív tevékenység segíti az agy fejlődését. Az agy jobboldalából érkeznek  az érzelmi és kreatív válaszok, míg a baloldal felelős az elemző, logikai gondolkodási folyamatokért. A festés során az agy mindkét felét használni kell.

A festés ugyanis egyrészt stimulálja a kreatív oldalt, de az alkotás során egyben folyamatos elemző munkát is végez a gyermek.

A festés segít a művészetek értékelésében

A festeni tanuló gyerek egész életében értékelni fogja a művészetet. Megnyílik előtte egy hatalmas új birodalom, ami a többi művészeti ágat foglalja magába. A gyermek festéshez fűződő viszonya közelebb viszi őt az egyes művészeti alkotásokhoz, festményekhez.

A festés révén a gyerekek olyan tevékenységben vesznek részt, ami szórakoztat és teljességet nyújt. Erősíti az agyműködést, fejleszti a kritikus gondolkodást, segíti a kreativitás fejlődését, és lehetőséget ad a feszültség levezetésére.

Lejegyezte: Mihály Katalin