Csak kicsit koncentrál a gyerek? Fejlesszük!

koncentrálo-gyerek

Figyel, koncentrál a gyerek – de hogyan!?

A minap olvastam, hogy az internetet böngésző emberek zöme már csak pár másodperc figyelmet szán egy-egy oldalra. Vajon nagy tévedés-e azt hinni, hogy a világháló használat miatt csökken a figyelmünk és koncentrálásunk? Mi a helyzet a gyerekek figyelmével és koncentrációjáva?

A netezőket rengeteg behatás éri egyszerre. Vajon képesek vagyunk-e egyszerre többféle dolgora figyelni? Szörnyű helyzet alakult ki, például 2010-ben, amikor a szingapúri reptéren majdnem lezuhant egy érkező gép mert a pilóta éppen sms-t küldött. Hány baleset történt hasonló ok miatt!

Akármilyen okos eszközök is vesznek minket körül, saját agyunk koncentráló képességére, az ember tudatos figyelmére még sokáig szükség lesz. Például a tanuláshoz.

Figyelem és koncentráció fejlesztés- ötletek

sakkozo-gyerekek

  1. Sakkozás: a sakk a koncentrálás és a gondolkodás királya. Az ismert lépésekből kell kiválasztani a helyzetnek leginkább megfelelőt. Ráadásul a sakk abban is segít, hogy megnyújtsuk az az időt, ami alatt a gyerek képes fókuszálni. Ha a családban senki nem tud sakkozni, keressünk fel egy helyi sakk klubot, hátha a szülőknek is megtetszik!
  2. Darts: amíg a gyerek el nem dobja a dart tollat, addig a céltáblát figyeli, a legtöbb pontot érő mezőre koncentrál. A szemével és az agyával arra a pontra fókuszál, amit szeretne eltalálni. Kicsiknél, vagy a lakásban célszerű az öntapadós darts játék alkalmazása.
  3. Olvasás: az olvasás is nagyon hatékony mód a koncentráló képesség fokozatos fejlesztéséhez. Szintén növeli az intenzív figyelemre fordított időt. Persze a könyv legyen összhangban a gyerek életkorával és érdeklődésével. Lehetőleg igazi papír könyvet adjunk a gyerkőc kezébe, és amíg olvas, semmiképpen ne zavarjuk. Az olvasottak utólagos megbeszélése a memóriát is javítja és hozzájárul a szókincs gazdagodásához.
  4. Hiányzó számok: ez a játék csak azokkal a gyerekekkel játszható, akik már biztosan ismerik a számokat 10-ig. A játék a következő. Soroljunk fel 3-4 egymásután következő számot, de egyet hagyjunk ki a sorból. A csemeténknek fel kell fedeznie, hogy melyiket rejtettük el. Például: 3, 5, 6. Nagyobb gyerekeknél növelhetjük a számsor tagjainak számát, és használhatunk nagyobb számokat. Esetleg nehezíthetjük a gyakorlatot csak páros, vagy csak páratlan számok felsorolásával.
  5. Nyelvtörők: nem csak a figyelmet erősíti, hanem a kiejtést is javítja. Nagyon szórakoztató, humoros játék, a sok félresikerült szó kimondása igazi nevetésre bírja játékosokat. Nem beszélve arról, hogy a hallási memóriát is erősíti.
  6. Hullahopp karika célzás: szabadtéren vagy nagyobb szobában helyezzünk a földre néhány kisebb, nagyobb hullahopp karikát. Vegyünk elő néhány szivacslabdát és meghatározott vonal mögül dobáljunk célba. A szivacslabda azért jó, mert nem gurul el, nehezebb vele célozni és a lakásban nem okoz kárt. Ez a játék bevonja a mozgást is, amire igen nagy szükség van.
  7. Pénzérme játék: a kellékek mindig kéznél vannak: pénzérmék, egy stopper és egy papírlap kell hozzá. Stopperként használhatjuk az okostelefont is – ha-ha-ha! Tegyünk az asztalra egy halom pénzérmét. Válasszunk ki belőle 5 darabot és alkossunk belőle egy sort. Eleinte, és főleg kisgyermek esetén válasszunk 3+2 egyformát, ne legyen mindegyik különböző. Adjunk 20 másodpercet a gyereknek, majd takarjuk le a sorozatot. Ezután kérjük meg a csemeténket, hogy az érmerakásból tegye ki azt ugyanazt a sorozatot, amit letakartunk. Jó memóriafejlesztő játék is! Ha a gyerek sokszor jól teljesít, esetleg megkaphatná a pénzérméket zsebpénzként…

penzerme-sorozat-jatek
A felsorolt figyelem és koncentráció fejlesztési ötletek közös, családi programként is megvalósíthatók. Valószínű nem árt, ha a nagyszülők is bekapcsolódnak valamelyik játékba. Némely játék egy szülinapi bulit is fel tudna dobni!

Lejegyezte: Mihály Katalin