Karácsonyi sorozat játék

Karácsonyi játék sorozatok

mintalyukasztó sorozatKarácsony előtt sorozatban készülnek a családi listák arról, hogy kinek milyen ajándékot vegyünk, mikor kihez megyünk látogatóba, ki jön hozzánk, mi legyen az ünnepi menü. Lényegében sorbavesszük a teendőket, megtervezzük, hogy milyen sorrendben hajtsuk végre a feladatokat a rendelkezésre álló idő alatt.
A sorrend kialakítása egyfajta matematikai művelet, a nagyon fontostól haladunk a kevésbé fontos felé – vagy fordítva. Ha ránézünk a naptárra, meg tudjuk mondani, hogy melyik nap vagy hónap következik, mert már ismerjük a napok, hónapok sorrendjét.
A gyerekek számára még mindez nem magától értetődő. Nekik meg kell tanítani, mert a sorrend, sorozat és minta felismerése nagyon fontos alapfeltételei a későbbi matmatikai tanulásnak. De hogy jön ide a karácsony?

Karácsonyi minta

A bevezetőben leírtakat egy nagyon egyszerű karácsonyi dísz elkészítésével illusztrálhatjuk a gyerekek számára. Nem kell más hozzá, mint néhány piros és fehér papírlap, 1 kis mintalyukasztó, 1 nagy fenyő mintalyukasztó, 1 nagy jégvirág lyukasztó, valamint egy guriga 5 cm széles átlátszó cellux és egy olló. Ha nincs piros lapunk az sem baj, helyettesíthetjük fehér papírral, de akkor legyen kéznél piros ceruza.
Kérjük meg a gyerekőcünket, hogy mindhárom mintalyukasztóval készítsen fajtánként és színenként legalább 20 db mintát. Ez esetben lesz 3 x 20 db piros és 3 x 20 db fehér mintánk. Addig mi, vagy az idősebb testvérrel közösen, vágjunk le 1 métert a celluxból és a ragasztós felületével felfele a két végét rögzítsük az asztalra (ragasszunk a végekre merőlegesen 1-1 rövid csíkot).
Ha az előkészülettel megvagyunk, jöhet a játék. Ragasszunk a cellux csíkra egymás mellé 1 piros kicsi fenyő mintát, 2 fehér kicsi hópehely mintát, 1piros kicsi fenyő mintát. Kérjük meg a gyereket, hogy alaposan nézze meg a mintákat, és a sorrendet követve addig ragasszon mintákat a cellux szalagra, amíg van hely. Mondjuk meg neki, hogy nagyon figyeljen, mert ha elrontja akkor nem lehet javítani, hiszen a ragasztóról nem tudjuk leszedni. Itt csak a színek sorrendjét kell utánoznia.
Ha teleragasztotta a szalagot, vágjunk le még 1 métert a celluxból és ragasszuk rá a másikra. Ezzel a mintáink a 2 ragasztószalag réteg közé kerülnek és felhasználhatjuk a karácsonyfa díszítésére. Ha a szalag két végénél egy vékony cérnát is odaragasztunk, egyszerűen tudjuk a fenyőfára akasztani.
Az újabb dísznél már bonyolultabb mintát találhatunk ki, a méretet is változtassuk. Például legyen a sorrend 1 piros nagy fenyő, 2 fehér kicsi hópehely, 1piros nagy fenyő, 2 fehér kicsi hópehely – a gyerek innen folytassa. Kérdezzük meg tőle, hogy ennél a dísznél hány szempontot kell figyelembe venni.
Ha elegendő számú lyukasztott mintánk és többféle színű papírunk van, a gyerek is kitalálhat sorozatokat. A lényeg, hogy közösen készül a fenyőfadísz és közben a minta sorozat felismerését gyakorolja szemünk fénye.
A fenyőfa előtti csendes áhítatban egészen biztosan büszkén fogja mesélni, hogy ezeket a dekorációkat ő készítette.

kisbaba fejhallgatóval