Igényes fejlesztőjáték karácsonyra: Nikitin, Montessori

Igényes karácsonyi játékok: Nikitin, Montessori

Léna és Boris Nikitin
Léna és Boris Nikitin

Léna és Boris Nikitin 7 lurkó szüleiként nagyon sokat tettek a gyerekeik szellemi fejlődéséért. Kinek ne lenne igénye arra, hogy csemetéit megfelelő tudással indítsa majd a nagy harcba, az életbe. A Nikitin házaspár a saját 7 gyermekén kívül 5 ezer másik kisgyereken próbálta igazolni Maria Montessori módszerét. A Nikitin építőkocka és társasjáték ismert márka lett, ami bizonyítja, hogy sikeres volt a próbálkozás.
A Nikitin termékek nem az olcsó kínai gyártmányok közé tartoznak, de nem is a csilli-villi pörgő, nyávogó, de drága játékokhoz. Valóban az igényes fejlesztőjáték kategóriát jelentik. Legnagyobb értékük az a tudás, amit a velük játszó gyerek elsajátít. Mindehhez a játék kiváló minőségű kivitelezése társul.

A Nikitin játék rendszere

Nikitin házaspár egy olyan rendszert dolgozott ki, ami egészen kicsi lépések megtételével fejleszti az érzékelést és a koncentrációt. Az általuk kifejlesztett játék család tagjai lehetőséget adnak a gyerekek számára, hogy
nikitin-logikai-jatekcsalad-foto

 • felfedezzék a bennük rejlő tehetséget
 • fejlődjön az érzékelési képességük
 • gyakorolják a koncentrációt
 • konkrét feladatokat hajtsanak végre
 • elgondolkodjanak a kisérletezésen és ebből levonják a megfelelő következtetést
 • kreatívak legyenek
 • élvezzék az apró, de folyamatos sikerélményeket
 • a játszás során önállóan tanuljanak
 • kifejlődjön bennük a számok fogalmának megértése

A Nikitin fejlesztőjátékok két fontos tényező kombinációján alapulnak. Az egyik az, hogy az egyszerűbb feladatoktól könnyű feladatok megoldásával haladnak a bonyolultabbak felé. A másik elv pedig az önálló és kreatív játékmód ösztönzése, ami a játszó gyerek képességeihez idomul. Ez a kombináció kielégíti a kreativitás fejlesztésének feltételeit, azaz:

 • a kreativitást táplálja már egészen kicsi kortól kezdve
 • a következő feladat nehézsége olyan, hogy éppen csak egy picit haladja meg a játékos aktuális fejlettségét

A Nikitin játékcsalád alapelvei

A Nikitin fejlesztőjátékok egy újfajta játékcsaládot képviselnek. Bár az egyes játékok elég eltérőek, mégis mindegyik azonos alapelvre támaszkodik.

 • Minden játék olyan feladatokból áll, amiket különböző építőkocka vagy fa és karton elemek segítségével kell megoldani.
 • A feladatokat különböző módon adják meg: mintákkal, képpel vagy rajzzal, írott vagy szóbeli utasításokkal. Ebből adódóan a gyerek megtanulja a más-más csatornákon kapott információk feldolgozását.
 • A játék fokozatosan nehezedő részekből áll.
 • A feladatok nehézsége széles skálán mozog: van, amit 2-3 éves gyerek is meg tud oldani, és van felnőttek számára is elgondolkodtató rész, ők is játszthatnak.
 • A nehézségi fokozatok lassan emelkednek, ami lehetővé teszi, hogy a gyerek akár külső segítség nélkül is a következő szintre lépjen. Ezzel valójában megszünteti a szokásos fejlesztési módszerek azon jellemzőjét, hogy mindig mindent megmagyaráznak és szabályoznak, amivel leginkább csak a feladat végrehajtói képességet fejlesztik.
 • Emiatt magának a játék elvének mondana ellent, ha megmagyaráznák a feladat megoldásának menetét. Tehát az egyes feladatokat csak gesztikulációval, példával vagy valamilyen ráutalással közlik a játékossal, mert a gyerek így fogja a gyakorlatban megtanulni, hogy hogyan szedje össze a megoldáshoz szükséges információt.
 • Nem biztos, hogy a gyerek az első próbálkozásra megoldja a feladatot, mert lehet, hogy még hiányosak az ismeretei. Várni kell míg ezeket a hiányokat pótolja, talán 1-2 napot, talán heteket.
 • Az egyes feladatok megoldásai nem elvontak, hanem valamilyen tárgyaknak az elrendezése, konstrukciója. Ebből kifolyólag fizikailag létező, látható, megfogható. Lehetőséget ad a gyereknek, hogy megoldását az eredményhez hasonlítsa, azaz a megoldás helyességét ő maga ellenőrizze.
 • A játékot nem csak szigúan az útmutató alapján lehet játszani. A játékosok új feladatokat is kitalálhatnak, ami tovább ösztönzi a kreativitásukat.
 • A fejlesztőjáték azzal fejleszt, hogy további gondolkodásra sarkall akkor, amikor a játékos már súrolja a képességeinek határát. A fejlődés ugyanis ebben a fázisban a leggyorsabb.

Számtorony és logikai sorozatok

Most szeretnénk két Nikitin játékot bemutatni: a számtorony és a logikai sorozatok fejlesztőjátékokat. A logikai sorozatok elsősorban a középső csoportos ovisok számára ajánlott, a számtorony pedig inkább a nagycsoportos óvodásoknak. Ez utóbbi játék még jól jöhet az elsős gyerekeknek is, akik most kezdenek igazából ismerkedni a számok világával.

 • Logikai sorozatok
  nikitin-logikai-sorozatok-fotoA játék igazán szórakoztató módon ismerteti meg a kisgyerekeket a formák, színek közti különbséggel. Fejleszti az érzékelést, koncentrációt és memóriát. Az alapötlet az, hogy különböző színű kockákból megadott sémát kell kirakni. Ennél a játéknál is jól érvényesül a Nikitin-féle alapelv: a feladatok az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé haladnak. A játék összesen 24 kockát tartalmaz, de a kockák oldalain eltérő színű és formájú ábra látható, így a variációk száma meglehetősen nagy. A játékhoz tartozó útmutató „üres” rajzokat is tartalmaz, azaz a gyerekek maguk is kitalálhatnak mintákat, amit először kiszíneznek az ábrán, majd kirakják kockákból. Egymás számára is készíthetnek feladatlapokat, versenyt is rendezhetnek. A logikai sorozatok már 4 éves gyerekek számára is szórakoztató fejlesztőjáték. A játék ára annyi, mintha az év minden napján nem egészen 29 forintot félretennénk egy ilyen sokoldalú játékra.
 • Számtorony
  Ezzel a fejlesztőjátékkal a gyerekek saját maguk fedezik fel a szám, szett, nikitin-számtoronyméret és arány kapcsolatát. A lurkók nagyon hamar megtanulnak 1 és 20 között számolni, akár oda-vissza. Azonban van-e fogalmuk arról, hogy mit jelent egy szám? Ennek megértését segíti ez a Nikitin játék. Egészen konkrétan láthatják, hogy egy 9 tagú torony éppen háromszor akkora, mint egy 3 tagú torony. Aki pedig ezt a tényt fizikailag kitapogathatja, láthatja, annak nem lesz később problémája az összeadással és szorzással. A számtorony ideális játék arra, hogy szilárd, megbízható alapokat képezzen a számtanhoz. Külföldön rengeteg óvoda, általános iskola, fejlesztő pedagógus már jó ideje alkalmazza ezt a játékot, ami az 5 évesnél idősebb korosztály számára készült. A játék kockák prémium minőségű fából készültek, nagyon tartós, élénk színű festékkel színezve. Erre a játékra 365 napon át 33 forintot kellene félretenni.

Ha már a számoknál tartunk, egy kis érdekes fejszámoló bűvészkedés. Hogyan lehet nagyon egyszerűen, számológép nélkül az 5-re végződő, kétjegyű számokat négyzetre emelni? Íme a válasz!
Legyen a példánk 85 x 85. A megoldás a következő: az első számjegyet szorozzuk össze a nála 1-el nagyobb szomszédjával és az eredményt írjuk le, majd a szám végére írjunk oda 25-öt. Esetünkben ez így néz ki: 8 x 9= 72, tehát 7225. Még egy példa a gyakorlás kedvéért. Mennyi 35 x 35? A megoldás tehát 3 x 4 = 12, utána 25, azaz 1225. A számológép is ennyit mutat, ugye?