Lego helyett ZOOB építő

Lego helyett próbálja ki a ZOOB építőt!

zoob és lego elemekből épített óriáskerékA Lego hamarosan hiánycikk lesz – ezt a hírt sok újság közölte a HVG október 21-i számára hivatkozva. Nem tragédia, mert Lego helyett kipróbálhatja a ZOOB építőt (kiejtése: zúb).

Ennek a különös nevű építőjátéknak az a fantasztikus előnye, hogy a kész alkotások minden irányban mozgathatók. Ráadásul van olyan ZOOB szett is, ami a Legóval kompatibilis! Sőt, a Lego Duplo megfelelője a ZOOB Junior, így a legkisebbek sem maradnak ki a “zoobolásból”.

A ZOOB működése

zoob elemekKépzeljen el egy nagy dobozban egy csomó gyönyörű színű műanyag rudat, aminek a végei olyanok, mint az ízületben találkozó két csonté. Az egyik vég gömb alakú, a másik pedig amolyan villás-üreges szerű. Ezek éppen egymásba illenek és ez biztosítja a szabad mozgást. A sok darab között van olyan is, aminek mindkét vége gömbszerű, vagy mindkét vége üreges. A lehetőségeket fokozza az az elem, aminek a közepén van egy üreg és a két vége gömb, vagy üreges. A ZOOB játékban nem csak egyenes rudak, hanem egyes készletekben különböző kerekek, világító elemek, Lego kompatiblis részek is találhatók.

A ZOOB elemeket sokféle variációban lehet egymásba pattintani, így nagyon különböző figura építhető belőlük. Az összepattintott elemek stabilak maradnak, a mozgatáskor sem esnek szét. Ugyanakkor az alapanyag rugalamassága lehetővé teszi, hogy az épített figurák könnyen szétszedhetők.

Mit fejleszt a ZOOB?

Ez a játék nagyon sokoldalú, hiszen autó, táska, dinó, DNS spirál, praktikusan bármi, építhető belőle, amihez egy adott ZOOB szett részei elegendőek.

  • A gondolkodás fejlesztéshez tökéletes kellék a minden készletben megtalálható ötletfüzet. Mivel ezek a mintafüzetek csak képeket tartalmaznak, a megfigyelőképességet is fejleszti a játék. Aki a képek alapján akar építeni, annak alaposan át kell tanulmányoznia azokat, az építés sorrendjét, melyik elemet melyikbe kell pattintani.
  • A ZOOB építőjáték felhasználható a logika fejlesztéséhez is, ha különböző sorozatokat készíttetünk a gyerekkel. Ha láncszerűen egymásba pattintott különböző színek valamilyen séma szerint ismétlődnek, a minta felismerése és folytatása logikát igényel.
  • A ZOOB alkalmas a mennyiség illusztrálására is, ha egymás mellé teszünk 2, 4, 8, 16 részből pattintott egyenes rudakat. Ha ezekből négyzetet, téglalapot, háromszöget alakítunk ki, mesélhetünk a terület és a kerület fogalmáról is.
  • Mint minden építőjáték, a ZOOB is fejleszti a finommotorikát, de erről egy másik cikkben olvashat.

A sok tudomány mellett azért a ZOOB elsősorban játék, hagyjuk a gyerekeket játszani, a fantáziájukat elengedni. Bár ne felejtsük el, hogy ezzel az építőjátékkal a felnőttek is alkothatnak!

Mit jelent a ZOOB?

Talán sikerült felkorbácsolni az érdeklődést a ZOOB jelentése iránt. A ZOOB egy mozaikszó, ami a következő angol szavak kezdőbetűiből áll:

  • Zoology – éllattan
  • Ontology – létfilozófia
  • Ontogenia – szerves lény fejlődéstörténete
  • Botany – növénytan

Adjon a család kezébe egy sok részes ZOOB készletet és meglátja milyen fantasztikus figurák kelnek életre.

zoob-építőből-dns