|

Kalapálós kockajáték

Kalapáld be az eredményt!

kalapals-kockajatekA különböző játékokhoz használt dobókockát valószínű már minden gyerek ismeri. Most egy olyan kockajátékot mutatunk be, amibe becsempésztek egy kis számtant. A játéknak van egy egyszerűbb verziója, ami az 1-6-ig számoláson és a számképek felismerésén alapul. A bonyolultabb verzióban pedig mindehhez már az összeadást is tudni kell 1-12 között. A játék nagyon mókás, és a tudáson kívül a szerencse is kell a győzelemhez. Bár a képen látható kalapáló pad eredetileg a finommotorikai képesség fejlesztésére készült, ebben a játékban tökéletes eszköz egy kis agytornához.

A kalapáló pados kockajáték menete

A játékhoz szükséges 1 kalapáló pad, 1 dobókocka, 1 ív öntapadós papír, 1 filctoll, és 1 olló. No és persze 2 vidám gyerek!
A játékhoz a következő előkészület szükséges. Először, az öntapadós papírra rajzoljunk akkora köröket, amelyek átmérője azonos a kalapáló pad rúdjainak átmérőjével. Ezután a körökbe írjuk be a számokat 1-6-ig. Végül pedig vágjuk ki a számokat és mindegyiket ragasszuk rá a kalapáló pad 1-1 rúdjára. Ha ezzel készen vagyunk, kezdődhet a kockajáték.
Tetszőleges módon döntsék el, hogy ki kezdi a játékot. Az első játékos egyszer dob a kockával. Először meg kell számolnia a dobókockán levő pöttyök számát, majd az ugyanolyan számot mutató rudat be kell kalapálnia a padba.
Ezután a másik játékos dob és kalapál, aztán egymást felváltva dobnak, illetve kalapálnak a gyerekek. Ha valamelyik játékos olyan számot dob, amelyhez tartozó rudat már korábban bekalapálták, akkor ő kimarad és a másik gyereken a sor.
Azt nem szabad megengedni, hogy valaki rossz rudat kalapáljon be, ilyenkor ő kétszer kimarad. Az nyer, aki az utolsó rudat kalapálhatja be. Ettől lesz izgalmas a játék, mert a szerencse sokat számít!

Játék variáció összeadással

Ehhez a variációhoz 2 kalapáló pad és 2 dobókocka szükséges. Ebben az esetben a rudakra 1-12-ig írjuk a számokat. A feladat az, hogy a 2 kockával dobott számok összegével azonos számot mutató rudat kell a kalapáló padba bekalapálni. Itt is az nyer, aki az utolsó rudat kalapálhatja be. Ha már csak egy rúd áll ki a kalapáló padból, a szerencse különösen fontos, hiszen most a játékos által dobott 2 kocka összegének pont annyinak kell lennie, mint amennyit az utolsó rúd mutat.

Jó számolást, sok szerencsét!