10 jó ok a mesélésre

Meseolvasás 2-5 évesek számára

meset-olvaso-anyuka-gyerekekkelMi az a legfontosabb tulajdonság, amit szeretne a gyerekében kifejleszteni? A legtöbb szülőhöz hasonlóan, valószínű az intelligenciát nevezné meg. Mindannyian okos, értelmes gyerekeket szeretnénk. Emiatt igyekszünk jó iskolát, elkötelezett tanárokat keresni. Azonban ne felejtsük el, hogy a szülőknek is megvan az eszköze a gyerek tanulási képességének a fejlesztésére. Ez pedig nem más, mint a meseolvasás. Már kicsi kortól kezdve a mesélést, az olvasást a gyerek napi rutinjává kell(ene) tennünk.
A mese gyógyít, ennek szolgálatában több ezer mesedoktor tevékenykedik. Szinte mindenki tudja, hogy a meseolvasás jó dolog, de tudja-e azt, kedves szülő, hogy konkrétan milyen előnyöket jelent egy tipegő vagy egy kisiskolás gyerek számára az olvasás? A következő bekezdésekből megtudhatja, hogy miért olyan fontos a meseolvasás a 2-5 éves gyerekek számára. Egy csodálatos, szinte ingyen fejlesztőmódszer van a kezében, kedves szülő, mert a meskönyv ára közel nulla az elérhető értékhez képest.

  • Meseolvasás 1. ok: erősebb kapcsolat a szülővel. Ahogy a gyerek növekszik, egyre többet mozog, fut, rohan, felderíti a környezetét. Ha kettesben lekuporodnak egy mesekönyvvel a kézben, a gyerek kicsit megnyugszik, csend van. Kettesben vannak, vidám és értékes időt töltenek egymással. Emiatt a gyerek az olvasást nem kötelezettségnek, hanem szórakozásnak fogja érezni, mert összeköti a szülővel való együttléttel.
  • Meseolvasás 2. ok: tanulási képesség fejlődik. Különböző kutatások igazolták, hogy a rendszeres meseolvasás általában segíti a későbbi tanulást. Ha az olvasás végén beszélgetünk a meséről, fejlődik a gyerek gondolkodása. Kialakítható benne a lényeges és nem lényeges dolgok megkülönböztetése. Milyen hasznos lesz ez később, amikor sok oldalas leckéből kellene hasznos vázlatot készíteni!
  • Meseolvasás 3. ok: javuló beszédkészség. A rendszeres mesélés fejleszti a gyerek kifejezőkészségét, világos fogalmazását, szavak, hangok kiejtését. Ha állandóan az érthető beszéddel küzdene, hogyan tanulná meg később a matekot?
  • Meseolvasás 4. ok: olvasás tettetés. Ez a tipegőkorúak számára nagyon fontos tevékenység. Amikor a gyerek a meseolvasás előtt végiglapoz egy képes mesekönyvet, úgy tesz, mintha ő is olvasna. Ekkor kezd el saját maga hangosan kimondani, ismételni ismerős szavakat.
  • Meseolvasás 5. ok: az olvasás technikája. A gyerek nem azzal a tudással születik, hogy a könyvben a sorokat balról jobbra olvassuk (legalábbis magyarul), és a képek elkülönülnek a szövegtől. Ezt a tudást is meg kell szereznie.
  • Meseolvasás 6. ok: jobb kommunikációs készség. A rendszeres olvasás révén a gyerek jobban ki tudja majd fejezni magát, egészségesebb módon tud másokhoz viszonyulni. Mindezt azzal éri el, hogy részben figyeli a mese szereplői közötti kapcsolatot, beszédet, másrészt a mesét olvasó szülővel a saját kapcsolatát.
  • Meseolvasás 7. ok: nyelvtanulás. Akiknek már kicsi korában olvasnak meséket, azok hamarabb megértik az alapvető nyelvi szabályokat. Ennek óriási haszna lesz a későbbi tanulás során.
  • Meseolvasás 8. ok: fejlődik a logikus gondolkodás. A mesékből a gyerekek fokozatosan megértik az elvont fogalmakat. Képesek lesznek felismerni az ok-okozat összefüggésit. Javul az itélőképességük. Egyre nagyobb izgalommal várják majd a mesét, amint kezdenek párhuzamot vonni a mesék és a saját világuk között.
  • Meseolvasás 9. ok: segít az új helyzethez való alkalmazkodásban. Ha a gyerek valamilyen nagy változás előtt áll (például iskolakezdés), vagy valamilyen stresszes helyzet vár rá (például kórház), a megfelelő mese segít a feldolgozásban. Több elképzelése lesz a várható történésekről, ezáltal csökken a feszültsége. Ugyanakkor azt is megtudja, hogy az adott dologgal kapcsolatban keletkezett aggodalma normális érzés.
  • Meseolvasás 10. ok: fejlődik a koncentráció és a fegyelem. A kicsik eleinte nem képesek nyugodtan végig hallgatni a mesélést, izegnek-mozognak, elkalandoznak. A rendszeres mesélés következtében azonban megtanulják, hogy a mesélés idejére csendben maradjanak. Növekszik a koncentráció képesség ideje, fejlődik a memóriájuk, és a fegyelmük.

Akiket idejében hozzászoktattak a mesékhez, az olvasáshoz, valószínű később is a könyvet választják a televízió, a számítógépes vagy a videó játékok helyett. Ennek előnyeit talán nem kell ecsetelni. Gondoljunk csak a magyar diákok legutóbbi PISA teszten elért eredményére.