|

Játék-város építés a szobában

Játék-város dobozokból

Játék-város rajzolás és építés

A szép idő közeledtével egyre többet sétálhatunk a szabadban, a vasárnap délutáni fagyizáshoz pedig talán nem autóval indul a család. Ezeket a kirándulásokat felhasználhatjuk arra is, hogy némi figyelemre, gondolkodásra serkentsük csemetéinket a leendő városépítő játék előkészítése gyanánt.

Gondoljuk bele, hogy a már jól ismert, naponta bejárt útvonalon látható épületeket, tárgyakat vajon milyen pontossággal tudjuk felidézni. Biztos, hogy mindenre jól emlékszünk, és egyáltalán minden látható dologra emlékszünk?

A séta elején kérjük meg a gyereket / gyerekeket, hogy jól figyeljék meg hol mit látnak. Segítségként akár jegyzetet is készíthetnek, vagy apu okostelefonjával néhány képet. Amikor hazaértünk, kezdődhet a játék, azaz a látottak alapján a játékváros megépítése, elkészítése. Remek szórakozást nyújt ez a játék az eltérő korú testvérek számára.

A következő kellékekre lesz szükségünk, melyeket érdemes előre összekészíteni:

  • vastag hegyű, színes filctollak
  • minél nagyobb méretű csomagolópapír, vagy világos papír
  • széles, átlátszó ragasztó szalag
  • a méréshez centiméter

A csomagolópapír lesz a város területe, filctollal pedig rárajzoljuk, amit a séta során láttunk. A várost ábrázoló papírt ragasztószalaggal rögzítsük a padlóra vagy kövezetre és készen is áll saját építésű városunk.

Ha elég ügyesek a srácok, olyan méretű várost készíthetnek, amiben elférnek a játékautók, különböző épületek. A házakat üres és kimosott karton tejesdobozokból, vagy üdítős dobozokból is elő lehet állítani. Hogyan?

  1. Gyűjtsünk össze néhány tejesdobozt, alaposan mossuk ki és szárítsuk meg.
  2. Mérjük le minden doboz 4 oldalának a területét, majd adjuk össze a számokat. Az eredmény lesz a doboz oldalainak összterülete. Ugyanezt az eredményt persze megkaphatjuk egy szorzással is, de a gyakorlás kedvéért számoljunk oldalanként.
  3. Az összterületnek megfelelő méretű fehér papírra rajzoljuk fel az épület jellegzetességeit. Például ablakok, ajtók, díszek, stb.
  4. Az elkészült rajzot ragasszuk rá a doboz külsejére. Így készíthetünk magas banképületet, vagy akár kilátótornyot.
  5. Kisebb épületeket gyufásdobozból állíthatunk elő, az előző lépések alapján.
  6. Fákat, bokrokat üres WC-papír guriga közepéből készíthetünk, a képen látható módon.
Játék-város dobozokból
Játék-város kartondobozokból

Ha tartósabb várost szeretnénk, akkor a várost csomagolópapír helyett vastag kartonra rajzolják a gyerekek, és arra ragasszák a dobozokból gyártott épületeket. Hasonló módon egy elképzelt repteret, állatfarmot, vagy nyaralóhelyet is készíthetnek a gyerekek.

A játék során a számtanra is szükség lesz, hiszen mérni kell, területet számítani. Ez utóbbihoz persze lehet, hogy szülői segítséget kell igénybe venni, de legalább a területszámítás elvét a kisebb gyerek is megérti, ha látja mit jelent a terület. Ezzel a számoló hengerrel öröm lesz a szorzás még a kicsinek is!

A közös játékkészítés során nem csak a közös tervezői munka sikerében, hanem az együttjátszás, alkotás örömében is részesülnek a srácok. Ráadásul az eredmény egy klassz város lesz, ahol arra közlekednek az autók, amerre mi akarjuk. Ha közlekedési táblákat, lámpát is elhelyezünk az úton, a KRESZ szabályokat is megtanulhatják a lurkók.

Fergeteges délután elé néz, aki városépítő játékba fog!

Lejegyezte: Mihály Katalin