Lego játék, mint fegyver?

lego-kocka-puska

Lego fegyver?

Idézet a Magyar Nemzet május 23-i cikkéből: „Beszállt a Lego is a fegyverkezési versenybe, jóval könnyebb háborúzni ma már az apró figurák segítségével – derült ki egy friss Új-zélandi tanulmányból. A Canterbury-i Egyetem kutatói feltárták: a legkevésbé sem könnyű fenntartani a gyermekek érdeklődését a digitális korban. A gyártó kénytelen egyre durvább játékokat előállítani, hogy a fogyasztók ne pártoljanak el tőle, miközben sorra érkeznek meg a különböző képregényfilmes figurák is a játékvilágba. Bár a néhány éve bemutatott A Lego-kaland erősíthetett a termék népszerűségén, a több éve-évtizede zajló tendenciák így is világosan kirajzolódnak.”

A Lego 1978-ban dobta piacra az első fegyvert szimbolizáló kockáit. Az előző bekezdésben említett egyetemi kutatók ezért 1978 és 2015 közötti időszakot vizsgálták. Az elemzésük tárgya az volt, hogy hogyan alakult a Lego kockák között a fegyverszerű elemek aránya, illetve a tematikus szettek agresszióval társíthatósága.

Dr. Christoph Bartneck és kollégáinak publikációja rengeteg ábrát, grafikont és elemzést, valamint gondolatébresztő megállapítást tartalmaz. A kutatás eredményeit részletesen taglaló, eredeti angol nyelvű cikk szerint a jelenség nem csak a Legóra jellemző. A nálunk is ismert globális márkák közül megemlíti a Playmobil nevét is.  Hangsúlyozzuk, hogy a szerzők egy Új-zélandi egyetem kutatói.

A cikk egyik bekezdése arról szól, hogy a gyermekorvosok ellenzik, hogy a szülők olyan játékokat vegyenek gyermeküknek, amelyek az erőszakot közvetítik. Ugyanis a gyerek számára fontos értéket képvisel a szülők által vásárolt játék.

Ugyanakkor bizonyos professzionális játék  terápiák során játék puskát használnak a terapeuták. Ennek pedig az az oka, hogy némely vizsgálatok szerint a játékos agresszió hasznos a gyermek fejlődése során.

Mi lehet az oka ennek a szöges ellentétben álló két végletnek? Egyik magyarázat abban rejlik, hogy jól megkülönböztethető a komolyan agresszív viselkedés a játékos agresszív viselkedéstől. A differenciálás alapja pedig a bántás, a sérülés okozás határozott szándéka, ami az utóbbiból hiányzik.

Ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a játék fegyverekkel való játszás felnőtt felügyelete alatt történjen. A felnőtt ugyanis a megfelelő mederben tudja tartani a játékot, hogy annak során a játékos agresszivitáson maradjon a hangsúly.

A vizsgálat végső megállapításainak egyike úgy szól, hogy a Lego termékei határozottan agresszívebbé váltak, ami ellentmond a játékgyár elveinek. Ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy ez a jelenség csak a Lego-ra jellemző. Ennek feltárására javasolják, hogy érdemes lenne a jövőben egy összehasonlító vizsgálatot végezni más márkákkal.

Először a Playmobil játékait vennék górcső alá, ami szintén régóta ismert márka. Felvetik továbbá, hogy érdemes lenne a Megablocks termékeit is megnézni. A Lego-val teljesen kompatibilis Megablocks újabban olyan termékeket árul, melyek erőszakos számítógépes játékokhoz köthetők, például a Terminátorhoz.

A végső konklúziók egyike azonban kedvező a Lego számára, mert a publikáció végén megállapítják, hogy a Lego még a viszonylag enyhébb agresszió vonalat követi.
tiltott-lego-konyv
Komplikálja viszont a helyzetet, hogy normál Lego kockákból is lehet fegyvereket építeni, például ágyút. E célra már könyveket is írtak. A kutatók a “Tiltott Lego” (eredeti címén Forbidden Lego) című könyvet említik, amely megtanítja, hogy hogyan lehet az alap kockákból agresszív célú, fegyvereket ábrázoló alakzatokat felépíteni. Egyre több ilyen könyv jelenik meg a piacon.

A szerzők fontosnak tartják megemlíteni, hogy az eredetileg fegyvernek készült Lego elemet nem minden játékos tekinti fegyvernek. Például a kardot sokan a Lego ház díszítésére használták. A kutatók szerint a tematikus szettekben megjelenő képek erős motivációt adnak a Lego elemek felhasználási módjára.

Én személy szerint nem tudom, hogy egy Lego-val játszó gyerek gondol-e erőszakra, amikor elengedi a fantáziáját és épít valamit. Csak gyanítom, hogy a tematikus dobozokban levő képek alapján megpróbálja megalkotni az adott figurát, legyen az fegyver vagy kutya. Azt viszont tudom a naponta megjelenő hírekből, hogy egyre vadabb és erőszakosabb cselekményeket követnek el bizonyos fiatalok, szinte még gyerekek. A jövő felnőttjei.

Szerencsére vannak békés Lego szettek is. Úgyis közeledik a nyár, a nyaralás, képzeljük el milyen lenne egy tengerparti utazás.

lego-tengerparti-utazas-lurkoglobus

Lejegyezte: Mihály Katalin