|

Modellvasút és játék baba – a nürnbergi játékmúzeum

A nürnbergi játékmúzeum bejárata

Ha játék, akkor Nürnberg!

Nemrég írtam a 2016-os nürnbergi játékkiállításról, ahol többek között megnézhettem milyen a legújabb modellvasút vagy játék baba divat. Ugyanebben a városban, Nürnberg szívében található egy régi idők játékait bemutató épület, a csodásan szép reneszánsz homlokzatú játékmúzeum (a pontos cím: Karlstraße 13 – 15, 90403 Nürnberg).

A múzeum 1971-ben nyílt meg,  az alapot Lydia és Paul Bayer játékgyűjteménye képezte. A kiállított gyűjtemény egészen az antik időktől napjainkig terjedő időszak jeles darabjait tartalmazza. Mennyire más volt akkor a modellvasút és a játék baba!

A négyemeletes épület földszintje a fából készült játékok világát mutatja be. Rengeteg aranyos játékbaba, állatfigura vár itt minket.

Ha felmegyünk az első szintre a játék babák, babaházak, és az elmúlt évszázadok életét felidéző játékok között találjuk magunkat.

A következő szinten a fémjátékok, az ólom katonák világa, különböző játékautó, vonat, modellvasút, játék jármű sokasága tárul a szemünk elé.

A legfelső emeleten már a napjainkban is ismert és népszerű márkák darabjait láthatjuk, például számtalan Barbie baba, Playmobil szett, Lego építő, és sokféle technikai játék.

Az örökzöld fajáték

Nem modellvasút, csak egy szép favonat
Nem modellvasút, csak egy szép favonat

A múzeumi ismertetőből megtudhatjuk, hogy a fából készült játékokat a XVI. században kezdték el ipari méretekben gyártani, főleg az Alpok és Thüringia erdőkben gazdag területein, az Érc-hegység (Erzgebirge) részein.

Az itt készült játékok nagyon jellegzetesek. Kiváló minőségű faragott állat és emberfigurákat készítettek. A fajátékokon kívül ugyanebben a régióban papírmassét is használtak, főleg a játék babák és a játék állatfigurák fejét készítették belőle. Fajátékokat Nürnberg városában is gyártottak, miniatűr étkészletek, és építőkockát formájában.

A játékok a világ minden tájára eljutottak a nürnbergi kereskedők jóvoltából. Érdekes látvány nyújtanak az 1903-as játék tervező verseny darabjai, amelyek mellett aztán felfedezhetjük a XX. század versenydarabjai is.

A mindig kedvenc baba

Elegáns játék baba csoport
Elegáns játék baba csoport – ma retro baba a nevük

A kiállított babák és babaházak elmesélik nekünk, hogy a régi időkben hogyan tanították a kislányoknak az életmóddal, divattal kapcsolatos tudnivalókat. Az egyes időszakok jellegzetességeit jól megfigyelhetjük a különböző játékokon.

Régen is játékokkal készítették fel a kislányokat a női szerepre. Nagyon élethű konyhai edények, háztartási eszközök, bolti berendezések révén vezették be őket a háztartási teendők, főzés, takarítás rejtelmeibe. Szegényeknek akkor még nem volt olyan sok háztartási gépük! És ma?

Fémépítőből fémautó

marklin fémépítő
Kedvenc építőm volt a Märklin fémépítő

A technikai fejlődés létrehozta a gőzmozdonyt, a vasutat, a mozizás, az autót és repülőt, amelyek természetesen a játékok között is megjelentek. Ezekből fejlődtek ki a kissrácok szerepjátékai, hiszen őket is elbűvölte a sok újdonság.

Akkoriban elsősorban a kisfiúktól várták el, hogy ismerkedjenek az újításokkal, készüljenek a jövőre. A fémből készült autók, építőszettek, az ólomkatonák az egész XX. század legnépszerűbb fiús játékai voltak. Vajon volt-e női katona?

Játék 1945 után

playmobil, barbie baba
Ugye ismerős a Playmobil és Barbie baba?

Több, mint 700 játékot láthatunk a legújabb kori gyűjteményben, amely az elmúlt néhány évtized rendkívül gazdag játék termését képviseli. A múzeumnak ez a része akár egy mai játékbolt is lehetne, ahogy végig nézünk a Barbie baba, Legó kocka, Playmobil szett, Matchbox kínálaton. Ugyanitt láthatók  játék robotok, űrhajók is.

A mai gyerekek számára valószínű ez a legismerősebb rész, de bizonyára élvezték, és talán csodálkoztak is azon, ahogy a szüleik, nagyszüleik végig nosztalgiázták az előző emeleteket. Az én kedvencem a modellvasút volt a hatalmas terepasztallal.

Játék a színfalak mögött és előtt

La Kritz kávézó
La Kritz kávézó

A teljes nürnbergi játékmúzeumban körülbelül hetvenezer játék található. Azonban ennek csak mintegy 5 százaléka látható a kiállító termekben. A többit biztonságban őrzik, végtelen polcokon.

Hála a technikának, egy hatalmas adatbázisba gyűjtötték a teljes kollekciót. A munkát 1994-ben kezdték, minden játékot fotókkal illusztráltak, szöveges ismertetővel láttak el. A múzeum lehetővé teszi, hogy a látogatók ingyenesen böngésszenek az adatbázisban. Mivel a fotók elsősorban dokumentációs célokat szolgálnak, így a minőségük is ennek megfelelő, nem versenyre készültek, mégis érdemes egy kis időt rászánni.

A játékmúzeum május és október között egy 700 négyzetméteres területen kültéri játékok kipróbálásra is lehetőséget nyújt. Régen elfeljetett, a nagymama idejéből származó játékok újra előkerülnek, de lehet kötelet mászni, jókat nevetni a torzító tükörbe, ámulni az óriás kaleidoszkóp előtt.

Akinek van ideje, feltétlenül szánjon rá fél órát és nézze végig az “árnyékvilágot”, ahol megtudhatja, hogy mi vezetett az optikai játékok felfedezéséhez.

A múzeum Nürnberg szívében van, ezért a szomszédos lakók érdekében a kültéri játékokat vasárnap délután 1-3 óra között, valamint állami ünnepnapokon nem lehet használni.

Azonban ez az idő sem veszett el, mert a múzeumban bábszínház, társasjáték klub, játékbolt is működik, sőt születésnapi partik rendezésére is felkészültek.

A nyári hónapok során, ha elfáradtunk a nézelődéstől, fejünk zsong a rengeteg információtól kis nyugalmat találhatunk, ha beülünk a “La Kritz” kávézóba, ahol finom kávét, sütit, üdítőt, szendvicset fogyaszthatunk. Ha Nürnbergben jár és ideje engedi, mindenképpen nézze meg a játékmúzeumot!

Addig is nézze meg ezt a csibészes, színes játék baba párt!

Mihály Katalin