Számmemória játék – Csináld magad!

afrikai óvoda gyerekkel

Afrikai óvodai foglalkozás – számmemória

Nemrég a képen látható óvodát látogattam meg egy afrikai országban. Az épület vasárnap templomként szolgál.

A mi fogalmaink szerint az itt élő emberek elég szegények, viszont boldogok. Az oviknak sincs sok pénze, ezért amit lehet, maguk állítanak elő. Hát igen, szegény ember vízzel főz. Az óvodának egyébként konyhakertje is van, ott termesztik a saját zöldségeiket. Bár most a kontinensen közeledik a tél, a konyhakerti rész nagyon barátságtalanul néz ki.

Afrikai óvoda konyhakert
Majd tavasszal rendbe tesszük!

Amikor náluk jártam éppen egy számmemória játékot készítettek. Az óvónő azt mondta, hogy a gyerekek nagyon szeretik az általuk kreált játékokat.

Hogyan készül a számmemória játék?

Tényleg olcsó ez a játék, hiszen csak 20 db vékony kartonlap (10×10 cm méretű), 1 db vastag filctoll és 47 db apró öntapadós matrica kell hozzá. Ha nincs matrica, színes reklámújságból vágjunk ki 47 db kört, de akkor egy tubus ragasztóra is szükségünk lesz.

Első lépésként az óvónéni  számozzon be 10 kartonlapot 1-10-ig. Lehetőleg minél nagyobb számot írjon a lapokra, hogy a gyerekek jól lássák.

Szám-minta párok
Szám-minta párok

Második lépésként a kölköké lesz a főszerep, mert ők készítik el a matricás kartonokat. A maradék 10 kartonlap mindegyikére rá kell ragasztani a megfelelő mennyiségű matricát. Az első kartonra egyet, a másodikra kettőt, a harmadikra hármat és így tovább, egészen tízig.

Matrica hiányában a reklámújságból kivágott köröket kell megfelelő számban felragasztani a kartonokra. Ez picit bonyolultabb, mert ki kell vágni a köröket és ragasztóval rögzíteni a lapokra.

Ha reklámújságunk sincs, akkor matricák helyett az óvónéni rajzoljon pöttyöket a lapokra és a lurkók színzzék ki azokat.

A mintákat akár matricákkal, akár pöttyökkel, akár színezéssel oldjuk meg, a végén kapunk 10 db számozott lapot és 10 db mintás lapot.

Hogy kell játszani a számmemória játékot?

Afrikai óvoda mászóvár figyelő gyerekek
Vajon mit figyelnek annyira?

A 20 db kartont alaposan össze kell keverni, majd arccal lefele a földre vagy asztalra helyezni. Alakítsunk ki 4 sort, amelyek mindegyikében van 5 karton.

Az első játékos felfordít két kartont. Ha az egyiken például a 4-es szám van és a másikon 4 db minta, akkor ez egy egyező karton pár, amit a játékos eltehet. Ha a két kártya nem alkot szám-minta párt, akkor vissza kell fordítani a lapokat. A játék addig folytatódik, amíg mind a tíz szám-minta pár el nem fogy.

Aki jól figyel és megjegyzi, hogy hol milyen lapot látott, az könnyebben gyűjthet szám-minta párokat. A nyertes ugyanis az a játékos, akinek a legtöbb ilyen párja lesz.

Mire jó ez a számmemória játék?

A játék neve alapján elsősorban a memóriát fejleszti, de több más dologra is alkalmas. A matricás kartonok elkészítése tréningeli a kézügyességet, és az utasítás követési képességet. A gyerekek gyakorolják a számkép és az azonos számú minták egyeztetését. Mindezt tetézi az együttjátszás öröme.

Ha valamelyik magyar oviban szeretnék elkészíteni a számmemória játékot és szükségük lenne sok filctollra, ajánlom ezt a Carioca márkájú 36 db-ból álló készletet. Búcsúzóul még egy fotó az óvoda játszóteréről.

Játszótér hintával

Mihály Katalin