|

Hányat mutat az óra?

Óra átállítás 2015

óra számlapjaIdén október 25-én kezdődik a téli időszámítás, akkor állítjuk majd át az órát. Tehát még van egy bő hónapunk, hogy a kicsiknek is megtanítsuk, hogy mit mutat az óra. Erre a célra a lakeshorelearning.com ötletét felhasználva készítettünk egy letölthető játékot.
Először is innen töltsük le, majd nyomtassuk ki a két oldalból álló anyagot. A lapokon összesen 10 darab különleges karóra látható. Az órák számlapjai üresek, az óraszíj egyik felén viszont egy számokkal megadott konkrét időpont látható.

A játékos tanulás menete

napos játék óraElső lépésként a rajzoljuk be az óralapokra a szíjon látható időpontot. Ehhez segítségül használjunk egy másik órát, például ezt a szép napot ábrázoló tanuló órát. A tanulóórán a szülő állítsa be a szíjon levő időpontot, a gyerek pedig rajzolja be az óra mutatóit a megfelelő állásba. Akár színesceruzát is használhatnak. Ha minden óralap kész, a függőleges vonal mentén vágjuk ketté a lapokat, majd pedig a karórákat a kontúrok mentén vágjuk körbe. Ezzel valójában egy óra puzzlet kaptunk, amivel az előbb tanultakat megerősítjük.

Játék az óra kirakóval

Keverjük össze az óralapokat és az időpontokat ábrázoló óraszíj részleteket. Válasszunk ki egy számlapot, a gyerek pedig tegye mellé a megfelelő óraszíjat. Ha mind a 10 óra kész, egy cellux szalaggal ragasszuk össze a két részt.

Játék az idővel

Ha idáig eljutottunk, van 10 darab karóránk 10 különböző időponttal. Tervezzük meg a napot! Beszélgessünk arról, hogy mikor kelünk fel, mikor reggelizünk, stb. A játéknak ebben a szakaszában a sorrendiség is előtérbe kerül, és a mesélés. Tegyünk ki például 2 karórát egymás alá és kérjük meg a gyereket, hogy mesélje el, hogy mi történt a két időpont között.