Fizikai játékok: fény és árnyék

A fizikai játék: mit mutat a fény és árnyék?

fizikai-játék-föld-forgása
Fényben, napsütésben, a lámpa fényénél megjelennek a tárgyak árnyékai. Ez a mindennapi jelenség tökéletesen felhasználható egy fizikai játékra, arra, hogy a gyerekek megfigyelhessék az árnyék mozgását. Az árnyék helyének változásával pedig egy nagyon fontos dolgot illusztrálhatunk: a Föld kering a Nap körül. Ezt gyerek fejjel nehéz elképzelni, de közelebb vihető a megértés, ha láttatjuk. A következő kisérlet azon túl, hogy érdekes, a következő képességeket is fejleszti:

 1. Megfigyelés: a gyerek a saját érzékszervével vizsgálhatja a jelenséget, ez esetben szemügyre veheti az eseményt.
 2. Hasonlítás: a kisérlet több szakaszból áll, annak egyes részeit össze lehet hasonlítani.
 3. Elemzés: a megfigyelés és hasonlítás következtében a gyerek elemző, gondolkodó tevékenységre kényszerül, hogy megértese, amit látott.
 4. Szóbeli kifejezés: a kisérlet végén az összes megfigyelt eseményt el tudja mondani. Ehhez emlékezni kell magára a jelenségre, az egyes szakaszokra, a változásokra. A szókincs bővítéséhez is jelentősen hozzájárul ha a kisérlet végén beszélgetünk a gyerekkel.

Hogyan változik az árnyék?

fizikai-játék-föld-forgása-árnyék
A kisérlet elkezdése előtt célszerű egy kis háttérismerettel ellátnunk a nebulót. Meséljük el, hogy reggel amikor felkelünk, számunkra azért van világos, mert mi a Földnek azon a felén vagyunk, ami a Nap fele néz. Ha még a nap is süt, ezt saját szemeinkkel is jól láthatjuk. Ahogy a Föld forog, az estéhez közeledve a mi oldalunk a Nap elől elbújik, sötét lesz. Alkonyat előtt mi is láthatjuk, ahogy a Nap elbúcsúzik tőlünk. Látszólag a Nap mozog, de valójában a mi bolygónk, a Föld forog, és ezzel együtt változnak az árnyékok.

A fizikai játék kisérlet kellékei

Ehhez a kisérlethez napos időre van szükség, mert az árnyékot vizsgáljuk. Kell egy megfelelő méretű terület az udvaron, vagy a kertben. A terület jelenthet egy nagyobb asztalt is. A további eszközöket készítsük még elő:

 1. Valamilyen érdekes formájú tárgy, aminek az árnyékát figyelni fogjuk (például játékautó, nagyobb plüssfigura, baba, stb).
 2. Aszfaltkréta vagy filctollak a jelöléshez, legalább 4 különböző színben.
 3. Nagy méretű csomagolópapír.
 4. Négy darab nehezék a csomagolópapír rögzítéséhez (például 4 db kő)
 5. Óra.

A kisérlet menete

fizikai-játék-föld-forgása-árnyék
A következő lépéseket a leírt sorrendben kell végrehajtani. Az egyes szakaszok mellett gondolkodásra ösztönző kérdések is találhatók. Ezeket a kérdéseket próbálják meg először a gyerekek maguktól megválaszolni, és a felnőtt csak akkor segítsen, ha a csemete végképp tanácstalan. A következőt olvassa fel a gyereknek:

 1. Fogd a kiválasztott tárgyat és menj ki az udvarra, játszótérre, vagy a kertbe. Keress egy olyan helyet, ahol láthatod a saját árnyékodat.
 2. Tedd a földre vagy az asztalra a csomagolópapírt. A papír négy sarkára helyezd rá a köveket, hogy a papír ne tudjon elmozdulni.
 3. Tedd a kiválasztott tárgyat a papír közepére. Kérdés: Vajon miért a papír közepére helyezzük a tárgyat?
 4. Vedd elő a krétát vagy filctollat és rajzold körbe a tárgy árnyékát. Ez lesz a kiinduló rajz. Kérdés: A körberajzolt árnyék mérete ugyanakkora, mint a tárgy mérete? Az árnyék formája azonos a tárgy formájával? Mit gondolsz, történik-e valami az árnyék méretével vagy formájával később?
 5. Várj 20 percet, és rajzold körbe a tárgy árnyékát egy másik színnel. Az árnyék végéhez írd oda az időt. Kérdés: Elmozdult-e az árnyék az előző rajzhoz képest? Változott-e a formája, mérete?
 6. Várj ismét 20 percet, és megint rajzold körbe a tárgy árnyékát egy újabb színnel. Írd fel oda is az időt. Ismételd meg a lépést újabb 20 perc múlva, ne felejtsd el rögzíteni az időt. Kérdés: Hogyan változott az árnyék?
  A teljes kisérlet végén a papíron 4 színes rajz lesz látható, mindegyik a tárgy árnyékának kontúrját ábrázolja egy-egy időpontban. Figyeld meg jól az árnyékok változását. A kisérlet teljesebbé tehető, ha ugyanezt elvégzed délelőtt délben és délután. Látsz-e különbséget a 3 időszakban körbe rajzolt árnyékok között?

Kisérlet variációi

fizikai-játék-föld-forgása-árnyék
A fenti fizikai játékot úgyis játszhatod, hogy nem 20 percenként, hanem 10, vagy 15 percenként rajzolod meg az árnyékot. Ekkor persze legalább 6-8 féle színű krétára vagy filctollra lesz szükséged. Az időpontokat mindig írd fel a rajzra! Ha reggel, délben és este is végeztél árnyék kisérletet, figyeld meg az árnyék méretének és formájának változását. Mit látsz a rajzok alapján?