BrainBox: állatok, matematika, első képeim

BrainBox: Állatok, Matematika, Az első képeim

BrainBox játékcsalád
BrainBox játékcsalád

A minőségi játékok után kutatva egy újabb gyöngyszemet találtam: a Brainbox sorozat Állatok, Matematika, Az első képeim társasjátékait. Az egyes játékok nevéből azonnal látható, hogy a Brainbox nagyon széles skálán mozog. Az összes korosztály, mindenféle témában talál magának valamilyen klassz társasjátékot.

A BrainBox atyja: Gary Wyatt

BrainBox atyja: Gary Wyatt
BrainBox atyja: Gary Wyatt

Aki olvasta a Sztorikockáról szóló bejegyzésemet, az már tudja, hogy érdekel az adott játék története is. Ha már agytornáról van szó, elkezdtem lázasan kutatni ennek a nagyon jópofa játéknak az eredetét. Kinek az agyából pattant ki a remek gondolat, milyen ember ő? Hamar meg is találtam Gary Wyatt nevét, és a BrainBox nevű angol céget.

Még 1990-ben gondolt Gary arra, hogy olyan játékot kellene kitalálnia, amivel mindenféle korosztály együtt tudna játszani és tanulni. Nyughatatlan természete, nagyon gyorsan, 1991-ben a Green Board Game Company (Zöld Társasjáték Cég) megalakításához vezetett, ami nevéből adódóan társasjátékokkal foglalkozott.

Miért éppen zöld? Hát nem a színvilág miatt, hanem a környezet védelme adta az elnevezést. Abban az időben nem volt még divat, hogy újrahasznosított papírt, kartont használjanak a társasjátékok előállításához, de Gary számára ez fontos volt. A társasjátékok nagy részét ma is egy angliai gyárban készítik, de van egy spanyol cég, amivel közösen dolgoznak. Ennek a cégnek az a különlegessége, hogy Down szindrómás embereket is alkalmaz. Lassan kirajzolódik Gary Wyatt természete: újdonságot kutató, játékot szerető, a környezetvédelem és a sérült emberek iránt érzékeny feltaláló. Eddig egyébként 7 országban élt.

Az első BrainBox

BrainBox játékok
BrainBox játékok 2007-től napjainkig

Ugorjunk egy nagyot az időben, 2007-be. Gary ekkor kezdett játékfeltalálóként ismertté válni. Hatalmas vágyat érzett valamilyen új játék megalkotására. Észrevette, hogy a játékpiacról hiányzik a megfigyelésen alapuló játék.

Ekkor kezdte el kifejleszteni a legelső BrainBox játékot, a BrainBox Világ-ot. Nagyon hamar ez lett a Green Board Game Company legnépszerűbb játéka, és még ma is sokat eladnak belőle. Azóta persze sok, különböző témával foglalkozó BrainBox játékot találtak ki. A világ 53 országában játszanak vele kicsik és nagyok.

A cég munkatársai nagyon érdekes emberek. Van köztük svájci csokigyáros lánya; az Ansells sörgyár leszármazottja; az egyik tervező hölgy járt az óceán fenekén egy sárga tengeralattjáróval; a raktáros fiú pedig egyszer maximális sebességgel vezetett egy Ferrarit.

Igazán meglepett az a tény, hogy több, mint 20 nyelven jelenik meg a játék, többek között mandarinul és oroszul is. Szerencsére magyarul is elérhető, így mi is élvezhetjük ezt az igazi agytörő játékot.

Aki szeretne csatlakozni hozzám és valamelyik BrainBox játékkal kedveskedni a családnak, ezen az oldalon az Állatok, itt a Matematika, itt pedig az Első képeim nevű játékról talál bővebb információt.

Mihály Katalin